Wszystko o:

galareta

Ania Kowalska

Boże Narodzenie poza domem - te miejsca oferują prawdziwie magiczną atmosferę

Boże Narodzenie poza domem - te miejsca oferują prawdziwie magiczną atmosferę

Choć od lat trend na święta Bożego Narodzenia poza domem mocno skupia się wokół kierunków tropikalnych, to nie każdy ma potrzebę i chęć uciekać od śniegu i mrozu. Jeśli w waszej okolicy białego puchu jak na lekarstwo, polecamy miejsca w Polsce i Europie, gdzie magia zimy jest gwarantowana.

Kuchnia żydowska [FRAGMENT KSIĄŻKI "Balagan"]

Kuchnia żydowska i kuchnia arabska to w Izraelu pole prawdziwego konfliktu. Nie mam problemu, by powiedzieć, kto w tym konflikcie jest górą. Z kuchni żydowskiej najbardziej smakuje mi gefilte fisz.

Zwyczaje kulinarne Polaków, które zaskakują obcokrajowców

Podczas krótkiego wakacyjnego pobytu nie da się poznać dogłębnie kultury danego kraju, ale z lokalnym jedzeniem zetknie się każdy. I czasem to, co miejscowym wydaje się najnormalniejsze na świecie, turystę może wprawić w zakłopotanie lub osłupienie. Sprawdziliśmy, jakie zwyczaje kulinarne Polaków zaskakują odwiedzających nas cudzoziemców.

Bez Widoku i Nowomiejskiej

. Chopina z Batorego - wspomina fotoreporter Bronisław Bugiel, który w 1969 r. sfotografował wyburzanie starej zabudowy. - Idąc do "Widoku" na setkę i meduzę po drodze mijało się niewielki sklep monopolowy. - Meduzę? - Tak mówiono na obowiązkowe nóżki w galarecie. Wtedy zgodnie z przepisami nie

Kraje na świecie, które słyną z pysznych lodów

Kraje na świecie, które słyną z pysznych lodów

określone. Aby się przekonać czy działają i jak smakują, trzeba ich spróbować. Pomysł pochwycili też Japończycy. Rosjanie wyprodukowali lody, które się nie topią. Lody o nazwie wiśniowe UFO przybierają w wysokiej temperaturze strukturę galarety. Zobacz także: Słodycze narodowe - czym zajadają się dzieci w

Narty w Dolinie Stubai - jest pysznie!

Narty w Dolinie Stubai - jest pysznie!

tradycyjne produkty takie jak kozi albo ziołowy alpejski ser, cielęcina, dobre mięsa w galarecie albo dzbanek koziego mleka. Smacznego! Lodowiec Stubai - informacje praktyczne w skrócie 1 największy austriacki ośrodek narciarski znajdujący się na

Który region w Polsce świętuje Wielkanoc najhuczniej? Jedź i sprawdź! [POTRAWY I ZWYCZAJE]

Który region w Polsce świętuje Wielkanoc najhuczniej? Jedź i sprawdź! [POTRAWY I ZWYCZAJE]

Najczęściej spotykanymi potrawami na tradycyjnym świątecznym stole kaszubskim są gotowana i wędzona szynka, wątrobianka, salceson, zylc - wieprzowa galareta z nóżek w wersji kaszubskiej, czyli z dodatkiem głowizny, która nadaje potrawie specyficzny smak i konsystencję. Na stołach gościć też może czernina

Świąteczne obyczaje. Szwecja

Świąteczne obyczaje. Szwecja

usytuowany w pobliżu wigilijnego stołu ugina się pod połciami szynki, talerzami z wieprzową galaretą i wędlinami. Nie może na nim zabraknąć śledzi, wędzonego łososia, ryżowej owsianki, ługowanego dorsza, cynamonowych ciasteczek i pierniczków. Dorośli raczą się piwem, narodową wódką aquavit i - coraz częściej

Z gara i samowara. Sekrety kuchni rosyjskiej

Z gara i samowara. Sekrety kuchni rosyjskiej

przyprawami). Kto może sobie na to pozwolić, jada zapiekanki rybne lub mięsne z ryżem, śmietaną i jajkami, a także kulebiaki z kapustą, grzybami i mięsem lub rybą. Jako dodatek najczęściej służy chrzan (chrien). Dużym wzięciem cieszą się tez galarety (studzieniny - chołodiec) z mięsem albo ryba. Kuchnia

Podróże kulinarne. Góralskie smaki regionalne

Podróże kulinarne. Góralskie smaki regionalne

, chyba że to jest kapusta biała albo czerwona, duszona jak trzeba. Najlepiej, jeśli towarzyszy kotletowi. Uwielbia wszystko, co panierowane. A tak to tylko smażony ser, smażony karp (jedzą go jeszcze Czesi w galarecie), smażone mięso, i w ogóle mięso, mięso w każdej postaci: młoda kobieta tarzająca się

POLECAMY WIDEO

Miłośnik ryb w galarecie

Przedstawiciel nadzwyczajnej kasty okazał się ordynarnym łapownikiem i miłośnikiem ryb w galarecie. Ciekawe czy lubi też karpia po żydowsku?

"Po żydowsku, czyli w galarecie...

Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi? Przecież karp po żydowsku, czyli w galarecie stanowił od zawsze nieodłączny element kolacji wigilijnej na Kresach! :-(( PS Ciekawe, jakie ryby łowił JK na w wyprawie z Brudzińskim! ;-))

ryba w galarecie

No to jaka rybka w galarecie? Za mną chodzi klasyczny szary szczupak. Po żydowsku. Nabyłam już rodzynki. Ale zrobię zieloną galaretę ze zblendowanej natki. Dorada jest kapitalna. Polecam.

Re: ryba w galarecie

Ja robię karpia i albo po żydowsku - na ciepło z cebulą rodzynkami i migdałami albo na zimno w galarecie.

Re: ryba w galarecie

Nigdy nie robiłam ale jadłam kiedyś karpia w galarecie i był świetny, lekko słodkawy dzięki marchewce. Chętnie zrobię kiedyś z jakiejś okazji, często mamy pretekst do zaproszenia znajomych. Czy możesz napisać więcej o dodatkach do dorady (która sama w sobie zresztą jest świetna)? Ze zrobieniem i

Re: ryba w galarecie

jackk3 napisał: > Powinnas dac szanse lososiowi na barbie. No to, skoro polecasz, spróbuję za miesiąc, akurat będę w Stanach, tu u mnie za zimno na barbie teraz. Btw - kupiłam pięknego karpia ale takiego w galarecie zrobię kiedyś, jestem świeżo po przeprowadzce i wciąż "na kartonach", nie

Re: ryba w galarecie

Squirk Inne ryby tez istnieja. Tez kiedys (40 lat temu) uwazalem karpia za najlepsza rybe na swiecie szczegolnie po 'zydowsku'. Zastap karpia np lososiem (tylko tym 'dzikim' nie tym hodowlanym). Przepis moze byc ten sam. Moze byc w galarecie. Roznica kolosalna. Przepisow of groma w necie. Sam nigdy

Re: ryba w galarecie

Nie bardzo wiem, o jakie dodatki chodzi. Ja galaretę robię dość rzadko, więc niespecjalnie eksprymentuję, Filety gotuję w rosole na rybich resztkach, na dno miseczki kładę gotowaną marchewkę, groszek z puszki, plasterek jajka na twardo (albo przepiórcze) trochę chili drobno pokrojone. Jak kto lubi

Re: Galareta miast mózgu czyli

logicznych wyborów. Powiem Wam gdzie szukać takich genetycznie skażonych. Część z nich zarzuciło sobie girę na kręgosłup szyjny a zatem od potylicy strony. Czaszka wchłonęło odruchowo girę zamieniając ją - w miejsce mózgu - na zimne nóżki. Czyli intelektualną galaretę z nóżek niewolnika, który zawsze musi

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów
  • Hotele
  • Szukaj hotelu

  • Szukaj hotelu w Zurychu

  • Szukaj hotelu w Bazylei