Wszystko o:

kuchnia łotewska

Miasta Marzeń Ryga

Łotwa, kuchnia łotewska. Prosto i smacznie

Łotwa, kuchnia łotewska. Prosto i smacznie

Kuchnia Łotyszy, jest tak jak Łotwa kosmopolityczna, łącząca wpływy niemieckie, rosyjskie i litewskie, ale jednocześnie mało wyrafinowana - wyróżnia się wyjątkową prostota i oszczędnością w doborze składników.

Wileński Jarmark Kaziukowy - festiwal rękodzieła oraz wielonarodowej kuchni

W dniach 2-4 marca w stolicy Litwy odbędzie się jeden z największych w krajach bałtyckich jarmark wyrobów rzemieślniczych oraz dziedzictwa narodowego. Kiermasz Kaziukowy będzie możliwością poznania bliżej historii Wilna, bałtyckiego folkloru i dziedzictwa wielonarodowej kuchni. Jak co roku, odwiedzający jarmark będą mogli skosztować kuchni krajów bałtyckich: litewskiej, polskiej, łotewskiej, białoruskiej, tatarskiej oraz innych narodów mieszkających w sąsiedztwie Litwy.

Litwa, Łotwa, Estonia - największe atrakcje nadbałtyckich republik

Państwa nadbałtyckie często są postrzegane jako identyczne, a tymczasem każde z nich jest zupełnie inne. Litwę, Łotwę i Estonię łączy jednak wiele cech wspólnych: wszystkie mają urocze miasta, piękne parki narodowe i zabytki UNESCO. I leżą blisko Polski.

Ryga i Tallin

czekoladę produkcji wytwórni Laima, wyborne szprotki "na sposób ryski" i wełniane, jednopalczaste rękawice z wzorem ludowym. Dla smakoszy polecamy kilka dań tradycyjnej kuchni łotewskiej. Na pierwszym miejscu należałoby wymienić nieznany w Polsce szary groch podawany z skwarkami ze słoniny lub

Ryga - brama na Wschód

Ryga - brama na Wschód

przystępny sposób pokazują znane nam "ściemy" wielkiego brata. Współczesność Łotwy odbija wyraźnie dawne podziały społeczne. W Rydze połowę mieszkańców stanowią Rosjanie, a tylko 40% Łotysze. Wszystkie napisy są po łotewsku, jednak na ulicy króluje rosyjski. Krajem obecnie rządzi rosyjskojęzyczna

Łotwa. Pięć dni w Kurlandii

Łotwa. Pięć dni w Kurlandii

łąkami, m.in. sowy. Na polach Kurlandii falują wielkie, zielonożółte łany żyta. Z żytniej mąki wypieka się kilkadziesiąt rodzajów ciemnego chleba z kminkiem. Nam najbardziej smakował kwaśno-słodki saldskaba maize. Żytni chleb to podstawa łotewskiej kuchni, je się go rano i wieczorem w postaci

POLECAMY WIDEO

Re: mój niemiecki ma podobno łotewski akcent

O, to tez! Albo przesada w druga strone - mama kolezanke, co po prawie 20 latach mowi aba zamiast niemiego abe:r i wymawia nazwisko Weber jako Weba zamiast We:ber...I moj ulubieniec - byly "kolega" z pracy mowiacy na kuchnie Kisie i na na olej El (Rapsel to olej rzepakowy wedlug niego

Łotwa

mocno jest ta gorzoła Jeszcze do tego czorno jak smoła. -- Groch We Łotewski kuchni richtig ważny groch Ziorko ponoć płaczkom. Zjydz - niy ślintej - och! -- "Aldaris" Swoje tukej lubiom piwo Mie to przeca nic niy dziwo. -- Kwas chlebowy Kwas chlebowy czynsto pijom Skuli

Re: specjały regionalnej kuchni

Taka knajpka była, ale się skończyła, z momentem przerobienia jej na nieciekawą restaurację: "Kloostri Ait" (= 'Klasztorny Spichlerz'; Vene 14). Teraz warto zajrzeć chyba jedynie ze względu na wnętrze. Restauracje serwujące dania kuchni estońskiej to: "Eesti Maja" (= 'Dom Estoński'; Ants

ŁOTWA

Zdecydowanie polecam łotewską plażę w Dunte, kilometry plaży tylko dla was, piękne gospodarstwo agroturystyczne u państwa Lojevski, miejsce bezpieczne i wymarzone dla 4-latka- kilometry pięknego piasku, a u gospodarzy można nawet wypożyczyć jakieś zabawki, małe pontony itp. :) W doatku pyszna

Re: Steki wieprzowe z musztardą i cider

gruszkowy beczkowy łotewski raczej słodki. i beczkowy jabłkowy (jakiś irlandzki) w U Fiszera w W-wie też słodki... te Lucky Dog w butelkach, które są chyba we wszystkich krajach bałtyckich, są też dość słodkie, choć chyba mniej niż ten U Fiszera. niestety, najlepszy cider piłam w Londynie

dziekuje

Dziekuje, Tallinn, za super dokladny opis knajpek. Czy łotewskie "Lido" i litewskie "Čil i Kaimas" to to samo co rosyjskie "Mu-Mu" i ukrainskie "Swojska chata" czyli bary szybkiej obslugi serwujace smaczna i tania kuchnie regionalna? Na Twoj mailowy adres napisalam do Ciebie maila z prosba

Re: Łotwa

Groch We Łotewski kuchni richtig ważny groch Ziorko ponoć płaczkom. Zjydz - niy ślintej - och! -- "Aldaris" Swoje tukej lubiom piwo Mie to przeca nic niy dziwo. -- Kwas chlebowy Kwas chlebowy czynsto pijom Skuli niego zdrowo żyjom. -- 23-24.VI. Świynta Ligo i Janie Dwa

Koniec sporu o słoweńskie tablice w Austrii

) rozmawiałem z właścicielami ponad stuletniej restauracji z wielojęzykowym menu i "ekumeniczną" kuchnią. Ona po włosku, on niemiecku - nie pytałem, czy w seksie po francusku... W Turcji byłem, gdy za język kurdyjski więzieniem karano więzieniem. W krajach dawnej "pribałtyki" w minionych trzech dekadach

Polecam Tobie Aniu książki Józefa Mackiewicza!

rozwiązaniu Twojej "zagadki" relacje komunistów i socjalistów a antykomunistów czy to Polskich , czy Ukrainskich czy Białoruskich czy Litewskich czy tez Łotewskich! ale tego jest! nie?=:> cóz tam sie wtedy działo! jakies cuda? i komu jeszcze dobrowolnie ukraść jadło i chleb dla terrorystów

Re: pałąga,kłajpeda,lipawa- łotwa

jest piękna. Co do jedzenia to polecono nam restaurację "cepelini" przy ulicy ryskiej.Z tym,że jadłospis jest napisany po łotewsku i trzeba wiedzieć co dana potrawa znaczy.Blisko morza przy peldu iela jest taka knajpka ukraińska zdecydowanie można poczuć się swoisko.Potrawy podobne do naszych