Wszystko o:

kuchnia polska

ak

Dania kuchni polskiej, które warto polecić obcokrajowcom

Dania kuchni polskiej, które warto polecić obcokrajowcom

Próbowanie regionalnych potraw to część każdej podróży. Sami chętnie to robimy podczas wizyty w obcych krajach. Teraz, kiedy gościmy obcokrajowców, mamy okazję zaprezentować im naszą, polską kuchnię i posiłki, które chętnie w Polsce jadamy. Te dania i przysmaki warto polecić obcokrajowcom. Co byście dodali?

Kuchnia polska. Dania zaskakujące obcokrajowców

Obcokrajowcy uwielbiają polskie pierogi, zajadają się kiełbasą. Są jednak polskie dania, które ich dziwią i szokują. Zwykle po kilku podejściach okazuje się, że wcale nie są takie straszne.

Kuchnia polska. Dania zaskakujące obcokrajowców

Obcokrajowcy uwielbiają polskie pierogi, zajadają się kiełbasą. Są jednak polskie dania, które ich dziwią i szokują. Zwykle po kilku podejściach okazuje się, że wcale nie są takie straszne.

Kuchnia polska. Śliwowica, oscypek i inne specjały

Kuchnia polska. Śliwowica, oscypek i inne specjały

dni do dwóch tygodni. Tylko kilku baców zdobyło uprawnienia do sprzedaży legalnych oscypków. Kindziuk Z suwalszczyzny. Typowa wędlina litewska, popularna w północno-wschodniej części Polski. Litwini nauczyli się wyrobu kindziuka prawdopodobnie od Tatarów. Mięso wieprzowe w kawałkach, natarte

Kuchnia polska. Śliwowica, oscypek i inne specjały

Kuchnia polska. Śliwowica, oscypek i inne specjały

sprzedaży legalnych oscypków. Kindziuk Z suwalszczyzny. Typowa wędlina litewska, popularna w północno-wschodniej części Polski. Litwini nauczyli się wyrobu kindziuka prawdopodobnie od Tatarów. Mięso wieprzowe w kawałkach, natarte solą, czosnkiem i saletrą, zaszywa się w oczyszczonym żołądku świńskim

Kuchnia polska: olej z Roztocza - idealny na wigilę

Kuchnia polska: olej z Roztocza - idealny na wigilę

. Olej z Roztocza - skarb z roztoczańskiego rzepaku Maszyny liczą sobie dwieście lat - jeden komplet, czyli młynek i prasa, zrobił polski kowal, drugi powstał w niemieckiej fabryce. Pokaz trwa kilkanaście minut, kiedyś tłoczenie zajmowało cały dzień. Koń idący w kieracie napędzał młynek, a kilka osób na

Wileński Jarmark Kaziukowy - festiwal rękodzieła oraz wielonarodowej kuchni

Wileński Jarmark Kaziukowy - festiwal rękodzieła oraz wielonarodowej kuchni

u Rosjan głównie szkło oraz sukno. Obecnie można tu nabyć prawie wszystkie wyroby litewskich, łotewskich, estońskich, polskich czy białoruskich mistrzów drewna, ceramiki bądź kuchni. Jarmark Kaziukowy dostarcza różnorodnych wrażeń i doświadczeń. Wprawia w dobry nastrój, roztacza przyjemną atmosferę

Co kraj, to kuchnia, czyli nasze kulinarne skojarzenia ze światem

Co kraj, to kuchnia, czyli nasze kulinarne skojarzenia ze światem

Francji - albo przygotowywane według tradycyjnej francuskiej receptury np. po burgundzku. Mięso ślimaka, np. winniczka, którego eksporterem jest m.in. Polska, ma delikatny smak i jest kruche. Kuchnia francuska należy do najzdrowszych na świecie . Francuzi celebrują posiłki i często popiją je doskonałym

Ukraina. Kuchnia ukraińska

Ukraina. Kuchnia ukraińska

Ukraina Kuchnia ukraińska. Naturalnie i zdrowo Podstawą kuchni ukraińskiej są chleb oraz potrawy z mąki i kaszy. Istotną rolę odgrywa mięso, warzywa i szczególnie ryby, w kuchni ukraińskiej występujące w większym wyborze niż w Polsce. Większość produktów używanych do przyrządzania potraw ma

Czy w Polsce są jadalne wodorosty?

W wielu kuchniach świata wykorzystuje się wodorosty. Czy są takie w Polsce i czy ktoś już próbował?Pewnie, że są w Polsce jadalne wodorosty ;) Pierwsze z nich to NORI - dostępne w suszonych płatach. Idealne do sushi, ale porwane świetnie sprawdzają się np. w sałatkach. Po namoczeniu stają się

Co to jest kafir?

. Stąd też nazwa drzewa - cytrus hystrix to po polsku cytrus pofałdowany. Liście kaffiru i owoce mają wiele, nie tylko kulinarnych, zastosowań. W kuchni Południowo-Wschodniej Azji wykorzystuje się przede wszystkim liście oraz skórkę limonki Kaffir. Suszone lub świeże liście krzewu są bardzo

POLECAMY WIDEO

kuchnia polska

Witam, czy ktos moze dysponuje jakas broszura czy krotkim opisem nt. polskiej kuchni, po wlosku oczywiscie.

Kuchnia polska

uwazam ze kuchnia Polska jest naiwysmiennitsza na swiecie nie znosze tych innych zagranicznych dan ijeszcze raz powtarzam ze Polacy powinni byc dumni z naszej ukochanej polskiej kuchni

Kuchnia polska

Bardzo proszę o radę: chciałabym kupić dla mieszkającej za granicą kuzynki w prezencie gwiazdkowym "kuchnię polską" - czy możecie mi jakąś poradzić? Może być nawet z tych droższych, ale żeby była na prawdę wartościowa, z ciekawymi, dobrze zaprezentowanymi przepsiami. Z góry dziękuję!

Kuchnia polska.

Drogie Panie, mam pytanko odnosnie polskiej kuchni. Czy gotujecie tradycyjne dania? Czy Wasi mezczyzni ( chodzi mi glownie o nie Polakow)przekonali sie do obiadow naszych mam? U mnie w domu polskie jedzonko kroluje ( maz jest Polakiem), bigos, flaki, schabowe czy mielone sa na naszym stole

polska kuchnia

zainspirowałmnie wątek o kuchni staropolskiej. barszcz...ukraiński pierogi...ruskie fasolka...po bretońsku placki....po węgiersku tego się poza Polską nie jada:)))

Kuchnia polska:)

Ku swojej nieustającej radości odkrylam wypasiony polski sklep w Oslo. Nabyłam żurek w butelce i szczaw. Tylko nie umiem zrobić ani zupy szczawiowej ani żurku , ogólnie z gotowaniem po polsku jestem na bakier. Ten żurek to wogóle jakiś podejrzany , w plastikowej butelce, niedużej i ma z tego

Kuchnia polska

Co ugotowac ludziom, ktorzy chca skosztowac czegos polskiego? Pierogi odpadaja, bo na szesc osob nie zamierzam lepic. Schabowy z kapusta tez odpada. Jakies inne pomysly? Zapewne kazdy z Was od czasu do czasu musi cos polskiego upichcic.

kuchnia polska?

Mam w piatkowy wieczor zrobic "cos typowego polskiego do jedzenia" i w glowe zachodze co moge wymyslic, zeby nie wiazalo sie to z gotowaniem wielkiej glowy kapusty i poparzeniem twarzy i palcow, lepieniem pierogow przez kilka godzin czy zaparowaniem zapachem bigosu calego budynku. Szczesliwi

kuchnia polska

Wyjezdzam na wymiane studentow a kilku krajow w programie jest gotowanie potraw regionalnych. Prosze o rade! Co mozna szybko i smacznie przygotowac z potraw polskich?