Jajecznica i kotlet schabowy to najczęściej wybierane dania z menu
Wars. Najnowsze badanie, przeprowadzone przez GfK Polonia, pokazuje
preferencje kulinarne podróżujących koleją.
W dziesiątce najpopularniejszych dań głównych, zamawianych przez
podróżnych w wagonach gastronomicznych Wars
widzisz grzybku, jakie z nas ignorantki? i z naszych wloskich znajomych, bo
nikt nie zna tak powszechnie popularnego ciasta :-)
Ciasto z marchwi jest we Wloszech bardzo popularne i lubiane. To w Polsce do
niedawna bylo uznawane za wypiek kryzysowy.
mi się raz fajnie trafiło jak jechałam węgieskim eurocity....ale była wyżera :)
w polskim to faktycznie jak już to jajówa albo żurek :D
--
moje wypociny
Zapewniam Cie, ze jest popularne w calych Wloszech. Szczegolnie w wersji z
siekanymi migdalami, a te sa tym bardziej stosowane, im blizej Sycylii. To, ze
ktos go nie zna, o niczym nie swiadczy.
kicior99 napisał:
> > Fasolka po bretonsku to potrawa francuska.
> >
>
> Ani w Bretanii ani we Francji. Jest popularna właśnie w Anglii i Polsce - w obu
> krajach w trochę innym wydaniu ale oba dania są, jak by to powiedzieć, intelli
> gible
> Liczy się jednostka i jej indywidualne predyspozycje. Na dalszym miejscu jest
> wykształcenie.
Może dla filozofów.
> Jak ktoś "ma jaja" to sobie da radę wszędzie(pomijając ekstrema jak chirurg,
> prawnik etc.)
Kolejny banał made in Poland. Postawiłbym go obok bredni
No tak, Poludnie to nie Wlochy, to moze biedak nie wiedzial, ze tam to takie
popularne to ciasto? (osobiscie polecam rowniez tort z bialej fasoli, ludzie
najpierw palaszuja a potem oczy w slup na wiadomosc z czego TO jest :) )
ps: moj uwielbia polski chleb, kazda podroz to 4-5 bochenkow w
kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych."
jw
fasolka po bretońsku:
"Fasolka po bretońsku (ang. Baked Beans) – danie, które zawiera fasolę gotowaną lub duszoną z sosem pomidorowym wraz z dodatkami. Jest to jedno z najbardziej
Kaczka z pyzami i czerwona kapusta jest rzczywiscie pyszna. Jest to jednak (i
pewnie od wiekow) bardzo popularne tradycyjne danie w Niemczech. Skad nagle
status "narodowego" dania polskiego?