Wszystko o:

potrawy mięsne

pizzaportal.pl, informacja prasowa

Sushi zamiast fish&chips i sałatka zamiast knedlików. Co najchętniej jedzą mieszkańcy krajów Europy?

Sushi zamiast fish&chips i sałatka zamiast knedlików. Co najchętniej jedzą mieszkańcy krajów Europy?

Polacy jedzą pierogi, mieszkańcy krajów arabskich przepadają za kebabem, a Włosi najczęściej jedzą pizzę? Dostępność dań z każdej kuchni świata już dawno zmieniła narodowe potrawy na naszych stołach! Okazuje się, że Brytyjczycy najchętniej jedzą chińszczyznę, Niemcy pizzę, a Polacy?

Fondue najlepsze na francuskim stoku

Potrawę wymyślili szwajcarscy górale (Tak, tak szwajcarscy, nie francuscy). Świadomość tego musi być bolesna dla narodu szczycącego się ponad 250 gatunkami sera. Fondue szybko znalazło uznanie wśród narciarzy i stałą się obowiązkowym punktem każdego wyjazdu.

Egzotyczna kuchnia armeńska. Jak ją ugryźć? [MAŁY PRZEGLĄD POTRAW]

Kuchnia Turcji, Rosji czy Gruzji - która waszym zdaniem jest pyszniejsza? Jeżeli odpowiedź sprawia wam kłopot, na jednym talerzu możecie poczuć aromat wszystkich trzech. Armenia łączy smaki świata.

Boże Narodzenie na świecie. Potrawy świąteczne

Boże Narodzenie na świecie. Potrawy świąteczne

ziemniaki, gotowaną kapustę tronchudas oraz rzepę, brokuły i marchew. Pierwszy dzień świąt obfituje w potrawy mięsne. Może to być indyk lub kurczak nadziewany kasztanami, rodzynkami i migdałami, kiełbaski wieprzowe chourico, gotowana kaszanka, wieprzowe podbrzusze, tradycyjne świńskie uszka. Najbardziej

TOP 10: Jedzenie, które nie jest tym, na co wygląda

TOP 10: Jedzenie, które nie jest tym, na co wygląda

morska to popularne danie w Ameryce Południowej. Świnki najczęściej piecze się w całości, więc zaserwowane na stół swoim wyglądem nie udają niczego innego. Podaje się je z ziemniakami i sałatą, czyli tak, jak nasze polskie potrawy mięsne. Smakują zaś niczym nasz rodzimy drób. Mięso świnek jest białe i

Podróże kulinarne. Gdzie zjemy najsmaczniej?

Podróże kulinarne. Gdzie zjemy najsmaczniej?

. Na talerzach triumfują także owoce morza. Odważniejsi mogą spróbować wyjątkowych potraw takich jak smażone pasikoniki czy smażone żaby z dodatkiem czosnku. Zaletą tajskiej kuchni jest to, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Wybór dań mięsnych jak i wegetariańskich jest ogromny. Warzywa

Turcja. Stambuł - kuchnia turecka

Turcja. Stambuł - kuchnia turecka

jogurt, przywieziony przez przodków dzisiejszych Turków z głębi Azji (samo słowo, zadomowione we wszystkich językach, jest również pochodzenia tureckiego). Napój ten towarzyszy prawie wszystkim potrawom mięsnym i warzywnym, stanowi tez samoistna przekąskę (meze). Rozcieńczony woda i lekko posolony

Kuchnia japońska. Co się jada w Tokio

Kuchnia japońska. Co się jada w Tokio

metalowej blasze. Zobacz także: Podróże kulinarne. Kuchnia japońska Kuchnia japońska. Potrawy mięsne Jedną z popularniejszych potraw mięsnych w Japonii jest sukiyaki przyrządzane z cienko krojonej wołowiny, warzyw, grzybów i sera sojowego tofu duszonych w bulionie z dodatkiem sake, cukru i sosu sojowego

Chiny od kuchni. Kuchnia chińska

Chiny od kuchni. Kuchnia chińska

wieprzowiną lub wołowiną w gęstym pikantnym sosie. Oprócz chili potrawa zawiera sporo pieprzu huajiao, od posiłku wstaje się więc z mocno poparzonymi i odrętwiałymi ustami. Z potraw mięsnych jada się kurczaka kung pao (gong bao) - marynowane mięso smaży się z warzywami, orzeszkami, chili i huajiao - a także

Singapur od kuchni - sekrety kuchni azjatyckiej

Singapur od kuchni - sekrety kuchni azjatyckiej

przysmakiWiele z potraw tradycyjnej kuchni chińskiej pierwsi emigranci przybywający do Singapuru przystosowali do lokalnych możliwości, gdyż liczyć musieli się chociażby z niedostępnością niektórych składników. Bazą dla singapurskiej odmiany kuchni chińskiej były receptury hokkien, teochew, hajnańskie

Kasza pęczak - jak ją podajecie?

Do tej pory jadałam pęczak z marchewką i kozim serem, Szukam nowych pomysłów. Pomożecie? :)Najczęściej pęczak podaję jako dodatek skrobiowy do potraw mięsnych albo warzywnych. Gotuję go po prostu w wodzie jak inne kasze aż ją wchłonie. Można zrobić z pęczaku coś podobnego do risotto, dodawać do

Do czego stosować wino w kuchni?

Do jakich potraw dodawać?Ja uwielbiam robić konfiturę z czerwonej cebuli. Jeśli zostanie mi jakieś czerwone wino to od razu kupuję cebulę i robię konfiturę na zapas. ,Wino jest dobrą bazą do sosów, którymi potem polewamy potrawy mięsne. Risotto np. lubi białe wino. Tak naprawdę wszelkie dania

Czym zastąpić sól?

można kupić w sklepach z indyjską żywnością. Nadaje potrawom kwaskowy posmak i może z powodzeniem zastąpić intensywny smak soli. W ogóle jeśli ktoś lubi orientalne smaki, to ma ułatwione zadanie. Dobrym sposobem na zastąpienie soli w potrawach mięsnych jest pozostawienie mięsa na noc w marynacie

Re: potrawy mięsno-owocowe

Proszę bardzo moje dwie ulubione: Piersi kurze lub indycze pokroić w kostkę 2cm na 2cm.Włożyć do miski posolić, popieprzyć dodać sos sojowy.Odstawić na jakąś godzinke ale ja robię to dzień wcześniej.Na patelnie wlać trochę oleju i wrzucic mięsko usmażyć ale nie bardzo rumienić. Włożyć do żaro

Re: potrawy mięsno-owocowe

pokrój w kostkę pierś kurzą i 2 jabłka. Wrzuc na masełko, przykryj. Co chwilkę zamieszaj na energicznym ogniu. Zmniejsz gaz, dodaj soli i majeranku. Po 10 minutach zajadaj z ryzem.

Re: potrawy mięsno-owocowe

ja lubie dodawac do duszenia schabu np czy indyka (piers) suszone sliwki, morelke suszona np....to wzbogaca smak sosu i miesa! Pzoa tym swieze jablko do smaozej watrobki, zreszta jablka mozna tez dodawac do poeldwiczek, tez robia niezly sosik........

Nietakt Putina nad potrawami mięsnymi!

Putin popełnił nietakt, bo przy ekskluzywnej kolacji wspomiał o kanibaliźmie "powstańców" wspieranych przez USA i kumpli. Gdy na stoły wjedżają smakowite potrawy mięsne, brzydko jest wspominać o zjadaniu (pod) ludzi. To bardzo niekulturalne psuć apetyt kulturalnym gościom!

Re: potrawy mięsno-owocowe

mniammniam.pl/pu.php?u=17&p=503 mniammniam.pl/pu.php?u=17&p=302

Dodajecie ziół do potraw mięsnych19miesięczniakom?

Ostatnio dowiedziałam sie przypadkiem, że zioła szkodza dzieciom...czy to prawda?osobiście swojej córce dodaje ziół do potraw miesnych: oregano,bazylia,estragon,tymianek..oczywiscie nie wszystkie naraz w zależnosci od rodzaju miesa ,z ktorego robie dla dziecka kotleta...ja słyszałam, że

potrawy z kaszy

Co dobrego można zrobić z kaszy? Ewentualnie, czy ktoś mógłby podać przepis na dobry sos (oczywiście nie z torebki i nie mięsny). D.

Potrawa mięsna robiona przez jarosza

, jak powinna smakować i czego do niej dodać, bo jadam ryby i robię sałatki z ryb) oraz coś na kształt gyrosa kurczakowego (choć to pewnie spore nadużycie i kulinarne, i językowe). Czy możecie polecić jakieś przepisy na łatwe potrawy z mięsa, które są łatwe w przygotowaniu i nie wymagają