Wszystko o:

potrawy tureckie

pizzaportal.pl, informacja prasowa

Sushi zamiast fish&chips i sałatka zamiast knedlików. Co najchętniej jedzą mieszkańcy krajów Europy?

Sushi zamiast fish&chips i sałatka zamiast knedlików. Co najchętniej jedzą mieszkańcy krajów Europy?

Polacy jedzą pierogi, mieszkańcy krajów arabskich przepadają za kebabem, a Włosi najczęściej jedzą pizzę? Dostępność dań z każdej kuchni świata już dawno zmieniła narodowe potrawy na naszych stołach! Okazuje się, że Brytyjczycy najchętniej jedzą chińszczyznę, Niemcy pizzę, a Polacy?

Köfte kebab

Köfte kebab z baraniny to smakowita potrawa z grilla, którą w niedzielę przygotowała w naszej letniej kuchni Agnieszka Śleszyńska, kucharka z tureckiej restauracji Pasha's.

Turcja. Stambuł - kuchnia turecka

Kolorowa, aromatyczna, wyrazista kuchnia turecka rozwinęła najlepsze tradycje gastronomiczne narodów Imperium Osmanskiego, stając się światowym liderem smaków.

Kuchnia bułgarska. Co zjeść i wypić w Bułgarii [TRADYCYJNE DANIA]

Kuchnia bułgarska. Co zjeść i wypić w Bułgarii [TRADYCYJNE DANIA]

kurortu Sozopoł. Kuchnia bułgarska. Tradycyjne potrawy Bułgarii Trzy rzeczy królują na bułgarskich stołach niezmiennie: sirene - biały słony ser owczy, krowi lub bawoli, najlepsze na świecie kiseło mliako, powstałe z krowiego lub bawolego mleka przy udziale bakterii Lactobacterium bulgaricum

Egzotyczna kuchnia armeńska. Jak ją ugryźć? [MAŁY PRZEGLĄD POTRAW]

Egzotyczna kuchnia armeńska. Jak ją ugryźć? [MAŁY PRZEGLĄD POTRAW]

nieco turecką i arabską, a wschodniej - rosyjską i gruzińską. Armenia. Potrawy kuchni armeńskiej Chorawac to danie mięsne z grilla, stanowiące podstawę posiłku na terenie całego kraju. Przyrządza się je z kurczaka, wołowiny, wieprzowiny lub baraniny z cebulą, przyprawami i często

Chorwacja - co zjeść w Chorwacji? Trufle i ostrygi w turystycznym menu

Chorwacja - co zjeść w Chorwacji? Trufle i ostrygi w turystycznym menu

Na Istrii częstym dodatkiem do różnych dań są występujące w tym regionie trufle. Tradycyjne w Chorwacji są jednogarnkowe potrawy mięsno-warzywne (varivo). W głębi lądu kuchnia jest bardziej ciężka, mięsna, z naleciałościami tureckimi, austriackimi i węgierskimi. W całym kraju do stołu podawane są

Jak podróżować tanio  po drogiej Skandynawii? 7 sprytnych trików

Jak podróżować tanio po drogiej Skandynawii? 7 sprytnych trików

kuchnią międzynarodową. W restauracji tajskiej czy tureckiej rachunek powinien być sporo niższy niż w takiej z lokalnymi potrawami. 6. Skorzystaj z bezpłatnych atrakcji Miasta Skandynawii oferują szereg przyjemności, które nie kosztują ani grosza. W Sztokholmie są to na przykład plaże czy bezpłatne muzea

Turcja, Egipt, Tunezja - tam nie schudniesz na urlopie

Turcja, Egipt, Tunezja - tam nie schudniesz na urlopie

towarzyszył. Tym bardziej, że uznawany jest za symbol bogactwa i szczęścia, a dzielenie się nim ma wymiar podobny jak u nas dzielenie się wigilijnym opłatkiem (z tym, że w Tunezji robi się to zdecydowanie częściej). Jedną z najpopularniejszych tunezyjskich potraw z kuskusem jest mesfouf, czyli kuskus na

Holandia. Smaki Amsterdamu

Holandia. Smaki Amsterdamu

Amsterdam Holandia. Mieszanka etniczna W amsterdamskich restauracjach można znaleźć potrawy wywodzące się z niemal wszystkich kuchni świata. W dawnych czasach odkrywcy przywozili do Amsterdamu rozmaite egzotyczne przyprawy, a dziś pomysłowi restauratorzy rozwijają kuchnie fusion, łącząc w jedno

Kuchnia chińska - kulinarny savoir-vivre

Kuchnia chińska - kulinarny savoir-vivre

biesiady próbują dowolnej potrawy znajdującej się na stole. Nie płaci się także osobno za swoje porcje - kosztami należy się podzielić po wyjściu z lokalu. Ten chiński sposób jedzenia w pełnych gwaru restauracjach przyczynia się do zacieśniania przyjaźni i więzi rodzinnych. Kuchnia chińska

POLECAMY WIDEO

Re: poznajemy potrawy tureckie

http://www.gotujmy.pl/ri/150068_tureckie-chlebki-z-miesnym-farszem-_0_1.jpg to łatwiutkie... SKŁADNIKI: ( na 5 szt) Ciasto: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki drożdży instant sól morska szczypta cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1, 5 łyżki oliwy letnia woda ( na

Jakie typowo tureckie potrawy itp.polecacie?

Prosze napiszcie jakie potrawy typowej kuchni tureckiej polecacie,jak sie nazywaja rowniez trunki,slodycze. Pozdrawiam i dziekuje

Re: Dysponuję koźliną, oczekuję propozycji ;-)

W ubiegłym roku miałam do przerobienia kilka kilogramów koziny. Najbardziej sprawdziła się w postaci mielonej. Robiłam z tego potrawy na bałkańsko-turecką modłę, używając jej również do musaki czy cevapici. Czasem łączyłam z innym mielonym mięsem. Smakował nam też duszony kawałek przyprawiony dość

Re: Jakie typowo tureckie potrawy itp.polecacie?

Zupu i wiele innych tureckich potraw jest przyprawiane pod ich gust, i Polakom raczej to nie smakuje. Faktycznie, pomidorowa jest niezła, reszta taka sobie. Osławionego kumpira nigdzie nie spotkałem choć jadłem w wielu tureckich knajpach. Dolma występuje najczęscije jako liśc winogronowy z

Re: Bożo Narodzeniowe potrawy z tureckich produkt

mi poleciła koleżanka mąkę bizim mutfak i muszę powiedzieć ze pierogi choć robiłam 1wszy raz w życiu wyszły dobre :D przepis to było 2 szklanki mąki 1 łyżka oliwy z oliwek ( ja dodałam 2) i 1 szklanka GORĄCEJ! wody :) polecam ciasto plastyczne super ale jesli jeszcze coś robisz przed rozwałkowanie a

Re: Dziwactwa tego swiata

potraw swojej narodowej kuchni skosztuje od czasu do czasu potraw kuchni wegierskiej, chinskiej czy tureckiej, tak jest rowniez wzbogacony duchowo, jesli obok swoich wartosci patriotycznych zrozumie i "skosztuje" wartosci innych. Nie moza wszystkich przedstawicieli innych nacji wkladac "do jednego wora

Re: A kto nie obchodzi świąt?

potraw - na spróbowanie. Ale pewnie by się zdziwiła, jakby się dowiedziała, że oto właśnie obeszła katolickie święto :D -- Nic na świecie nie zostało sprawiedliwiej rozdzielone niż rozum: każdy uważa, że otrzymał dostateczną ilość. (Jacques Tati)

Polska potrawa o tureckich korzeniach.

troche jak historia z krymskim pierekaczewnikiem. Trzeba szybko rejestrowac nim Turasów do UE przyjmą :D

za to frytki to typowa turecka potrawa

znana w turcji od tysiąca lat, przed kolumbem wycinano je z sosnowych szczap brawo autorka.ten artykuł to totalna żenada,rozumiem z o piłce noznej moze pisac byle kretyn, ale do artykołow o kuchni przydzielać laika to troche kiepskie jest,gazeto wybiurczo

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów
  • Hotele
  • Szukaj hotelu

  • Szukaj hotelu w Zurychu

  • Szukaj hotelu w Bazylei