Wszystko o:

potrawy z szpinakiem

Miasta Marzeń 2. Monako i Nicea

Francja. Nicea - kuchnia nicejska

Francja. Nicea - kuchnia nicejska

Mówi się, że "kuchnia Nicei jest córką Rzymu i kuzynką bItalii oraz Prowansji". Każdy, kto spróbuje potraw nicejskiej kuchni uzna, że są one czymś pośrednim pomiędzy tradycjami kulinarnymi sąsiedniej Italii, z której wiele zapożyczono, oraz kuchnią Prowansji, z którą Nicea była związana politycznie aż do epoki nowożytnej. Ponadto stanowi ona również swoiste ogniwo pomiędzy gastronomią wywodzącą się z okolic Morza Śródziemnego i tą pochodzącą z Alp.

Boże Narodzenie na świecie. Potrawy świąteczne

Jakie potrawy świąteczne goszczą na stołach w Hiszpanii, Portugalii, Norwegii, we Włoszech, Meksyku i innych krajach? Gdzie zupę mleczną zagryza się suszoną wędliną?

Bałkany - kuchnia

Kuchnia bośniacka jest różnorodna, ma swoje korzenie zarówno na Wschodzie, jak i Zachodzie. Wpływ na jej charakter mieli głównie Turcy, ale również Słowianie, Węgrzy, Austriacy, Włosi czy Grecy. Jest to kuchnia bardzo łagodna.

Sylwestrowe przekąski z różnych krajów świata. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę

Sylwestrowe przekąski z różnych krajów świata. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę

podobno już azteccy królowie. Słodycze narodowe - czym zajadają się dzieci w różnych krajach świata? Potrawy z włoskimi korzeniami to chyba najpopularniejsza i najbardziej lubiana przez Europejczyków kuchnia. Dlaczego? Bo Włosi opanowali dar przygotowywania przepysznych potraw w niezwykle prosty i

Turcja. Stambuł - kuchnia turecka

Turcja. Stambuł - kuchnia turecka

najczęściej w postaci mielonej, jako składnik dań warzywnych (np. z fasola, szpinakiem lub jako farsz do bakłażanów czy mussaki) lub nadzienie do różnych potraw mącznych, z których najpopularniejsze to börek i gözelme. Stambuł - kuchnia turecka - produkty mleczne Sztandarowy produkt turecki to gesty

Francja. Nicea - kuchnia nicejska

Francja. Nicea - kuchnia nicejska

Francja, Nicea - potrawy mączne Niezwykle popularna nie tylko w Nicei, ale i w całej południowo-wschodniej Francji jest socca , którą można kupić niemal na każdym rogu. Socca przypominająca wyglądem ogromny naleśnik wykonana jest z mąki z ciecierzycy z dodatkiem oliwy z oliwek i soli

Chiny od kuchni. Kuchnia chińska

Chiny od kuchni. Kuchnia chińska

zachwycić barwą, kompozycją i kształtem. Wygląd dania może nie mieć nic wspólnego z jego zapachem, zapach ze smakiem i vice versa. Także przyrządzanie potraw, często przy obserwującym kliencie, pozostawia niezatarte wrażenie. Za wieloma daniami stoją stulecia pracy mistrzów kuchni, każdy przepis czerpie

Co trzeba zjeść na wakacjach? Egipt, Wyspy Kanaryjskie, Chorwacja, Baleary, Portugalia

Co trzeba zjeść na wakacjach? Egipt, Wyspy Kanaryjskie, Chorwacja, Baleary, Portugalia

Egipt nie słynie może z najlepszej na świecie kuchni, ale na pewno nie brak jej zwolenników. W egipskiej kuchni mieszają się wpływy Libanu, Syrii, Turcji, Sudanu, Grecji, Francji, Włoch, a nawet dalekich Indii. Potrawy stanowią kombinację warzyw i różnych rodzajów mięs polewanych sosami i

Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska

Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońska

Barcelona od kuchni, czyli kuchnia katalońskaKatalońska kuchnia odzwierciedla dawny, śródziemnomorski sposób przyrządzania potraw, w którym wykorzystuje się aromatyczne górskie zioła, oliwę i soki z upraw na równinach, dziczyznę, drób i mięso, morskie ryby oraz skorupiaki. Określa się ją jako Mar i

Herbaciane pola, dużo kolendry i wszędzie Kaczyński. W czym tkwi urok Batumi?

Herbaciane pola, dużo kolendry i wszędzie Kaczyński. W czym tkwi urok Batumi?

Batumi na pewno znajdziemy też phali. Ta warzywna pasta uformowana w kulki przyozdobione pestkami granatu, robiona jest najczęściej ze szpinaku lub kapusty. Dodaje się do niej zmielone włoskie orzechy i przyprawy. Na stołach króluje też sałatka gruzińska zrobiona z pomidorów, ogórków, cebuli oraz natki

POLECAMY WIDEO

SZPINAK- potrawy ze szpinakiem

szukam ciekawych przepisów na potrawy ze szpinakiem.dziękuje

Potrawy ze szpinakiem

Kazda z nas pamięta chyba z dzieciństwa koszmar jedzenia szpinaku :((((( Jakiś czas temu odkryłam tę roślinę na nowo, a to za sprawą pysznej potrawy, jaką przygotowała moja przyjaciółka. Podaję przepis: - na oleju podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku - dodajemy zamrożony szpinak, przez kilka

Re: SZPINAK- potrawy ze szpinakiem

tu inne wątki na temat szpinaku i potraw z nim: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20640311&a=20640311

Re: SZPINAK- potrawy ze szpinakiem

polecam strone www.szpinak.prv.pl/ sporo fajnych przepisow.pozdrawiam

Re: SZPINAK- potrawy ze szpinakiem

serwisy.net/dusiolek/szpinak/przepisy/_01_komplet.html

Re: SZPINAK- potrawy ze szpinakiem

serwisy.net/dusiolek/szpinak/przepisy/_01_komplet.html

Re: SZPINAK- potrawy ze szpinakiem

jako sałatka do obiadu: cebulę i czosnek (2-4 ząbki)drobno pokroić i zeszklić dodać mrożony szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową dodać ser mozarella (lub śmietanę)

Re: SZPINAK- potrawy ze szpinakiem

wczoraj zrobilam zupe szpinakowa, wyszla bardzo dobra: 1 paczka mrozonego szpinaku, 3 ziemniaki, 1 marchewka ugotowane w wodziw 1:1 z mlekiem i nieszczesna kostka rosolowa, zmiksowane z dodatkiem serka topionego, do tego zmiazdzone 4 zabki czosnku. Podane z jajkami w koszulkach ugotowanymi w

odgrzewanie potraw ze szpinaku i grzybów

Czy spotkaliście się z twierdzeniem, że nie powinno się odgrzewać potraw ze szpinaku czy grzybów? Jakie mogą być tego powody? Dla mnie jest to trochę niezrozumiałe.