Wszystko o:

regionalne dania kuchni słowackiej

ak

Słowacja. Zimowe atrakcje Słowacji. Jak nie narty, to co?

Słowacja. Zimowe atrakcje Słowacji. Jak nie narty, to co?

Słowacja to nie tylko dobrze przygotowane stoki i narciarskie kurorty. To także wspaniałe baseny termalne, jaskinie, zamki i sycąca kuchnia. Co robić na Słowacji poza jazdą na nartach?

Podróże kulinarne. Góralskie smaki regionalne

Zimowy wyjazd w góry to znakomita okazja by spróbować polskich, słowackich i czeskich przysmaków regionalnych.

Fundusze unijne w turystyce. Ochronimy trocie, zbudujemy szlaki

konferencyjnych i wystawienniczych, zakup sprzętu dla GOPR i WOPR, organizacja kampanii promocyjnych i imprez, wspieranie lokalnego rzemiosła i kuchni; promowanie turystyki w internecie, np. tworzenie baz danych, systemów rezerwacji noclegów; organizacja wystaw i targów lub finansowanie udziału w nich w kraju i

Z Marsa w świat

wystawców, m.in. biura podróży, hotele, ośrodki rekreacyjne i spa, gospodarstwa agroturystyczne i towarzystwa ubezpieczeniowe. Zagranicę reprezentować będą m.in.: Czechy, Słowacja, Litwa, Węgry, Chorwacja, Cypr, Grecja, Sri Lanka oraz - po raz pierwszy - Norwegia, Dania i Irlandia. Poznamy atrakcje polskich

Słowacja: w Dolinie Rajcanki

za nią kompleksu SPA. Nieco dalej trafimy nad jeziorko z miniaturową wysepką, stoi tu stylowa koliba specjalizująca się w daniach rybnych, lokalnych piwach i winach. Dwieście kroków zostanie nam do kąpieliska miejskiego tuż pod stromą ścianą wapiennego zbocza Sułowskich Wierchów. Z każdego miejsca w

Wiosna na Słowacji. W Dolinie Rajcanki

za nią kompleksu SPA. Nieco dalej trafimy nad jeziorko z miniaturową wysepką, stoi tu stylowa koliba specjalizująca się w daniach rybnych, lokalnych piwach i winach. Dwieście kroków zostanie nam do kąpieliska miejskiego tuż pod stromą ścianą wapiennego zbocza Sułowskich Wierchów. Z każdego miejsca w

Pozjeżdżaj w Ździarze

. Skorzystaliśmy z dobrze wyposażonej wypożyczalni sprzętu. Pogoda była cudna, choć mroźna, po nartach rozgrzewaliśmy się więc w knajpkach, co dzień w innej. Miały sympatyczny regionalny wystrój - drewniane stoły, ławy - i miłą obsługę. Naszym ulubionym daniem stała się czosnkowa polewka, czyli rosół przyprawiony

Kiesełycia w Swystowym Sadzie. Ścieżkami Beskidu Niskiego

łemkowską (również na regionalnych festynach), serwując takie dania jak: kiesełycia (żur owsiany), grzyby z suszonymi śliwkami, groch z kaszą jęczmienną, tertianyky (placki ziemniaczane pieczone na liściach kapusty w piecu chlebowym) czy bryndzę z krowiego mleka. Specjalnością domu są również desery i

Ferie 2013 - znowu pojedziemy w polskie góry. Dokąd warto? [WIELKI RAPORT]

Ferie 2013 - znowu pojedziemy w polskie góry. Dokąd warto? [WIELKI RAPORT]

stoku. Z odkrytego wierzchołka Wdżaru roztacza się rozległa panorama, a karczmy w regionalnym stylu serwują smaczne dania. Chociaż ośrodek nie plasuje się na najwyższych miejscach rankingów, jest bardzo dobrze zorganizowany i stale się rozwija. Na miejscu jest wszystko, co potrzebne

Jakie są najważniejsze dania kuchni francuskiej?

Czy można spróbować dań kuchni molekularnej w domu?

Od czego zacząć?

Skąd wiadomo jaką trasę w słowackiej Jaskini Lodowej trzeba wybrać?

Czy trasy są jakoś oznakowane? Czy dzieci w wieku 8 i 12 lat dadzą sobie radę na szlaku?

Do czego stosować wino w kuchni?

Do jakich potraw dodawać?Ja uwielbiam robić konfiturę z czerwonej cebuli. Jeśli zostanie mi jakieś czerwone wino to od razu kupuję cebulę i robię konfiturę na zapas. ,Wino jest dobrą bazą do sosów, którymi potem polewamy potrawy mięsne. Risotto np. lubi białe wino. Tak naprawdę wszelkie dania

Jakie są najbardziej znane regionalne potrawy wigilijne?

Czy coś z kuchni regionalnych robicie na święta?w dzisiejszych czasach to się chyba wszystko trochę miesza.... Na Mazowszu podaje się kluski z makiem i bakaliami, barszcz grzybowy z kwasem z kiszonej kapusty i rwaki - to takie kluseczki ziemniaczane. Na Śląsku jest moczka, makówki... Na Podlasiu

POLECAMY WIDEO

Re: Narodowe dania polskie

kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych." jw fasolka po bretońsku: "Fasolka po bretońsku (ang. Baked Beans) – danie, które zawiera fasolę gotowaną lub duszoną z sosem pomidorowym wraz z dodatkami. Jest to jedno z najbardziej

Re: Narodowe dania polskie

. > Żur: > "Żur – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z mąki mająca charakterystyczny > kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, czeskiej i słowackiej or > az innych Słowian północnych." > jw I austriackiej. Zur to potrawa austriacka. Polski jest barszcz bialy

Re: co sadzicie o Festiwalach Smaku ?

Na krakowskim niem byłam, byłam w Bobowej i Nowym Sączu i było podobnie - budki za blisko, kolejki, ścisk, ale można było skosztować całe dania, nie tylko wyroby, w Bobowej była kuchnia słowacka (przepyszna i tania) w Nowym Sączu - cygańska,żydowska, łemkowska i liczne regionalne - wybór

Re: Jedzenie - Slowacja

Widzisz, tak się składa że jestem miłośniczką węgierskiej kuchni :). W sezonie paprykowym robię zapasy lecza na całą zimę, a bogracz jest moim daniem popisowym. W słowackich knajpkach stołowałam się dokładnie 4 razy, raz w Tatrzańskiej Łomnicy, raz przy autostradzie w kierunku Bratysławy i 2x w

Program festiwalu GALICJA

popowe i muzyki poważnej, wystawy, pokazy filmów fabularnych i dokumentalnych, imprezy folklorystyczne, sesje popularno-naukowe, a nawet degustacja potraw kuchni regionalnych. Wszystko to będzie się działo w Przemyślu, Krasiczynie, Rzeszowie, Krośnie, Dynowie, Lubaczowie, Jarosławiu, Sanoku

Przewodniki i informatory

wprowadzenie odpowiednich zmian. Zaś minione dwudziestolecie Ziemi Lubelskiej dało możność podsumowania osiągnięć w dziedzinie życia gospodarczego i kulturalnego. Dociek 5.Włodzimierz Wójcikowski, Zbigniew Bogdański Lublin przewodnik turystyczny Krajowa Agencja Wydawnicza, Warszawa 1977

Re: Pierwsze wakacje

wyjeżdżam z Polski przez Barwinek. Ja kupuję winietkę na słowackie autostrady za ok. 20 PLN, ale można oszczędzić i przejechać obok autostrady. Na Węgrzech proponuję nocleg w małych (bardzo małych) miejscowościach, na przykład Bogacs lub Cserepfalu. Dlaczego te? 1. Bardzo ładnie położone wśród wzgórz, a