Wszystko o:

wietnamskie zupy

skyscanner.pl

Ile kosztuje obiad w różnych częściach świata?

Ile kosztuje obiad w różnych częściach świata?

Stanowią główny posiłek dnia, choć w różnych częściach świata jada się go o różnych porach. W Polsce tradycyjnie obiad spożywany jest w połowie dnia, w krajach anglosaskich najczęściej wieczorem. Sprawdziliśmy, ile trzeba zapłacić za posiłek obiadowy w różnych zakątkach globu.

Kuchnia wietnamska, czyli ale sajgon!

Wietnam żyje na ulicy. Tu skorzystasz z usług golarza, poplotkujesz przy jaśminowej herbacie, załatwisz sprawy biurowo-biznesowe, możesz się też wyspać. I zjeść.

Kraje na świecie, które są rajem dla wegetarian

Są na świecie kraje, w których wegetarianie będą się czuli wyjątkowo dobrze. Wybór dań bezmięsnych serwowanych w restauracjach, na ulicznych stoiskach czy barach jest tam ogromny. A potrawy nie dość, że są różnorodne, to do tego smaczne i wyjątkowe.

Wakacje dla oszczędnych: w tych miejscach nie wydasz fortuny [10 kierunków]

Wakacje dla oszczędnych: w tych miejscach nie wydasz fortuny [10 kierunków]

smaków - te najlepsze są zawsze nieco oddalone od głównych tras. Różnica w cenie między lokalnym jedzeniem a standardowym obiadem dla dwóch osób jest znacząca. Przykładowo: za popularny wietnamski przysmak, zupę Pho zapłacisz niecałego dolara, a za standardowy obiad dla dwóch osób prawie 9 dolarów. Poluj

Egzotyczne szkoły kulinarne dla podróżników - na wakacjach naucz się gotować jak miejscowi

Egzotyczne szkoły kulinarne dla podróżników - na wakacjach naucz się gotować jak miejscowi

zupa Pho - wietnamska zupa z makaronem ryżowym i wołowiną, kolendrą, cynamonem i anyżem oraz ryba Cha ca marynowana w dużej ilości świeżego galangalu i kurkumy, smażona i podawana z orzeszkami. Koszt kursu - 43 dolary. Kuchnia wietnamska - zupa Pho / fot. Shutterstock Partner poleca

Holandia. Smaki Amsterdamu

Holandia. Smaki Amsterdamu

najróżniejsze tradycje kulinarne. Bogaty wybór restauracji etnicznych pozwala poznać smaki kuchni wietnamskiej, etiopskiej, tajskiej, tureckiej, hiszpańskiej, greckiej, portugalskiej, tybetańskiej i wielu innych. W Amsterdamie działają oczywiście tradycyjne lokale francuskie, włoskie, japońskie czy chińskie, a

Tajlandia. Kraina tysiąca smaków - kuchnia tajska

Tajlandia. Kraina tysiąca smaków - kuchnia tajska

kuchni chińskiej z tajską i wybrać ostrość swojej potrawy. Jednym z tutejszych przysmaków jest zupa yu piew z rybich żołądków, kurczaka, mięsa krabów i bambusa. Smakoszom z dużą ilością gotówki polecam zupę yan wo z ptasich gniazd lub zupę yu chi z płetwy rekina - obie uważane za afrodyzjaki. Obiad w

Podróże kulinarne. Gdzie zjemy najsmaczniej?

Podróże kulinarne. Gdzie zjemy najsmaczniej?

sposobów. Jest niezbędny jako łagodzący dodatek do często ekstremalnie pikantnych dań. Drugim dodatkiem jest makaron ryżowy lub sojowy. Do specjałów miejscowej kuchni należą zupy. Rodzajów ich jest mnóstwo - z wkładką mięsną lub rybną, z makaronem lub kulkami ryżowymi - każda smaczna i pożywna

Japonia. Umami - piąty smak odkryty zaledwie 100 lat temu

Japonia. Umami - piąty smak odkryty zaledwie 100 lat temu

Cała ta afera z umami na dobre zaczęła się w 1908 roku w Japonii, nie bez powodu uważanej za kolebkę tej esencji smaku. Jej sekret odkrył chemik Kikunae Ikeda, badając po wielekroć wodorosty kombu, niezbędny składnik tradycyjnego japońskiego wywaru dashi, używanego m.in. do zupy miso. Sącząc rodzimy

Erika Warmbrunn, amerykańska tłumaczka, autorka książki "Gdzie kończy się droga"

gębie poczułam... ... jedząc chińskie i wietnamskie zupy. Podawane w wielkich misach, gotowane na cienkich plastrach wieprzowiny, z jarzynami i mnóstwem przypraw (często bardzo dużo chili). Tych zup brakuje mi w Stanach. Nie tęsknię natomiast za słoną mongolską herbatą, którą piłam przez trzy miesiące

Co to jest kafir?

popularną przyprawą w Tajlandii, Laosie i Indonezji (szczególnie na Jawie i Bali). Używa się jej przede wszystkim do nadania świeżej kwaskowatości zupie tom yum, dodaje się do ryżu i wywarów curry. W kuchni wietnamskiej liście nadają aromat potrawom na bazie mięsa drobiowego. Skórka limonki Kaffir jest

POLECAMY WIDEO

Zupa wietnamska phó

powstałą na powierzchni pianę. Cebulę upiecz na grillu lub przyrumień nad płomieniem, dodaj do garnka z kośćmi i korpusami kurczaka. Imbir obierz, również przyrumień nad płomieniem lub upiecz na grillu. Rozgnieć go i dodaj do zupy. Gotuj na wolnym ogniu około 5 godzin, a potem przecedź. Oddzielnie

Zupa wiosenna po wietnamsku

Kolejny raz redakcja wrzuca do przepisów wegetariańskich coś, co ma w składnikach rybę, która jest zwierzęciem (no chyba, że redakcja uważa rybę za warzywo) . Sos rybny jest z ryby, jak sama nazwa wskazuje...

wietnamska zupa rybna ostro-kwaśna

Przepis z "Kuchnia wietnamska" Kerry Kenehan 1 kg ryby o scislym miesie (u mnie dorsz), 1 1/2 lyzki nuoc cham (przepis ponizej), 1/4 lyzeczki bialego pieprzu, 1 posiekana dymka, 6 szklanek wody, 2 pokrojone na kawalki dl 5 cm, lekko zmiazdzone lodygi trawy cytrynowej, 60 g przecieru z

Re: Zupa wietnamska phó

Uwielbiam azjatyckie zupki. Czym bardziej pikatna tym lepsza. "Ogien" rozgrzewa brzuszak. Taka wielka micha zupy z kluchami stawia mnie na nogi. Wietnamskie i Tajlandzkie sa pychota. Czesto je gotuje. -- normal people worry me

Wietnamski rosół FO

Wszystkie zupy są bardzo niezdrowe i prowadzą nieuchronnie do raka żołądka przez rozcieńczanie kwasów żołądkowych. Należy zup unikać i omijać je z daleka.

Re: Zupa wietnamska pho

Po co sie meczyc z wywarem skoro mozna dostac we wietnamskich sklepach bulion w granulkach o roznych smakach Pho lub w kostkach import z Wietnamu(miejscowych marek lub Knorr i Maggi)90% Wietnamczykow,Tajow i innych azjatow uzywa takich gotowców.

Re: Zupa wietnamska pho

Zupę gotowałam bardzo, bardzo długo. Chciałam użyć rosołu do piczenia roladek, więc użyłam włoszczyzny. Trudo określić jej smak, można się tylko zachwycać i polecać wszystkim tym dla których jakość i smak jedzenia jest ważny.

wietnam

Wietnam

Wietnam: Wietnam to jedno z najszybciej rozwijających się państw w regionie Azji Południowo-Wschodniej. W Wietnamie urzeka przede wszystkim piękna i zróżnicowana przyroda kraju.

Wietnam pogoda, kiedy jechać: Wietnam najlepiej odwiedzić w miesiącach wiosennych - od marca do kwietnia lub jesienią - od września do grudnia. Szczyt pory deszczowej przypada w sierpniu. Upały panują tu od maja do października. Zimą w północnej części Wietnamu temperatura spada nawet do 10°C.

Wietnam stolica: Hanoi - stolica Wietnamu to miasto pełne starych uliczek pełnych małych sklepów, barów. Hanoi posiada piękne stare miasto z architekturą kolonialną. Ulice Hanoi żyją całą dobę.

Wietnam wiza: Obywatele polscy chcący odwiedzić Wietnam muszą mieć ważny dokument podróży oraz wizę uprawniającą do wjazdu na terytorium tego kraju. W zależności od celu wjazdu wydawane są wizy jednokrotne lub wielokrotne z okresem ważności do 12 miesięcy. O wizę do Wietnamu można ubiegać się w urzędach konsularnych Wietnamu.

Wietnam wycieczki: W Wietnamie warto odwiedzić: Hanoi - stolica Wietnamu, Sajgon, Hue - dawna stolica Wietnamu, Hoi An - stare miasto, My Son, Tunele Cu Chi, Can Tho - serce delty Mekongu, Ha Long - zatoka 1000 wysp.