Wszystko o:

baranina duszona po turecku

Rumunia. Mozaika w żywych kolorach...oraz Mołdowa. Wydanie IV

Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

Żyjąc od wieku na pograniczu, Rumuni nauczyli się czerpać z wielu tradycji, a zapewne najlepszym tego przykładem jest kuchnia. Wyśmienite "orientalne" słodycze i desery, zawiesiste "rosyjskie" zupy, delikatne tokánye, jak też wszechobecną mamałygę - wszystko to znaleźć można w Rumunii, ciekawie "doprawione" lokalnymi smakami. Kuchnia rumuńska pełna jest mięs. Im bardziej na południe, tym mięs przybywa, najwięcej wieprzowiny, tłustej tak jak to tylko możliwe.

Pierogi z różnych zakątków świata

Smaki z dzieciństwa? Ja pamiętam dwa najważniejsze: mleko prosto od krowy i pierogi z soczewicą. Takich, jakie robiła moja babcia, już nikt nie powtórzy. Ale gdyby się komuś udało, niech da znać.

Wakacje na wyspie. Karpathos - zaglądając w greckie garnki

Jeśli potrzebujesz spokojnego odpoczynku - słońca, morskich kąpieli, spacerów, pięknych widoków i dobrego jedzenia - jedź na Karpathos

  • Kuchnia bułgarska. Najpopularniejsze dania kuchni bułgarskiej

    Kuchnia bułgarska. Najpopularniejsze dania kuchni bułgarskiej

    Kuchnia bułgarska jest kuchnią bałkańską, w której wiele potraw jest wspólnych dla wszystkich narodów zamieszkujących Półwysep, często noszą nawet one podobnie brzmiące nazwy, najczęściej pochodzenia tureckiego lub greckiego. W kuchni bułgarskiej wykorzystuje się dużo warzyw, służących

Re: kuchnia turecka

platy miesa na takim chlebie z pomidorem i papryka chili i jogurtem - baklazany duszone - ayran do picia - ze slodyczy - lokum, kastany na slodko .. Wiesz co - tego jest zbyt wiele zeby opisac wszystko !!! Znajdz przewodnik po Turcji - tam jest wszystko. Najlepiej isc do takiej lokanty gdzie

A niech tam, masz typowy przepis, z portalu GW

Baranina duszona po turecku Składniki: - 80 dag baraniny - 4 cebule - 4 cukinie (wielkości ogórka) - sok z 2 cytryn - 3 łyżki posiekanej świeżej mięty lub łyżka suszonej - cynamon (niekoniecznie) - sól i pieprz - olej do smażenia Sposób przyrządzania: Oczyszczone z żył mięso

Łukasz z keiężyca spadł

, frytkami, pizzą i spegetti od 12-16, naleśniki tureckie 11-17. Śniadania wypadają najsłabiej: warzywa, przeróżne dodatki do mleka (mussli), jajka na twardo, bardzo pikantna jajecznica, parówki (drobiowe lub baranie),wędliny (o dziwo jedne i drugie jadalne), sery, tosty, bardzo dobre pieczywo, dżemu

Re: Klub milosnikow kuchni Indii / hinduskiej

, pozypać garam masala. Przykryc i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Posypać siekanymi liśćmi kolendry. Podawać z ryżem Curry z baraniny lub jagnięciny 1/4 kg baraniny lub jagnięciny 2 łyżeczki mielonego ziarna kolendry 1 łyżeczka cayenne 1/2 łyżeczki kurkumy 3 duże cebule, drobno posiekane 4

Club Santana w Mahmutlar

, z grilla, zapiekany, a do tego np. cięlęcina lub baranina z warzywami, parówki, pyszne ryby - z grilla, w sosie śmietanowym, w panierce (bardzo mi smakowały) i mielone mięso zapiekane w papryce lub w pomidorach. Szkoda, że tylko raz w tygodniu w niedzielę dawali prawdziwy turecki cięty kebab

Re: Turcja i Syria-moja relacja z podróży

Palestyńczycy z Jordanii zapraszają mnie na kolację, bym poznała smak arabskich dań. Jesteśmy w typowo orientalnej restauracji i moi znajomi zamawiają prawie wszystkie dania. Wygląda to wyśmienicie, kolorowo, również smakuje wybornie. Są to najróżniejsze smażone i duszone kotleciki, kebaby

c.d. relacji z podróży do Syrii

... Jesteśmy w typowo orientalnej restauracji i moi znajomi zamawiają prawie wszystkie dania. Wygląda to wyśmienicie, kolorowo, również smakuje wybornie. Są to najróżniejsze smażone i duszone kotleciki, kebaby, pierożki, paszteciki z baraniny (kibby), naleśniki, felafele, sery, sałatki