Wszystko o:

befsztyki

Monika Kuc

Lille: dawna stolica zagłębia węglowego staje się zagłębiem sztuki

Lille: dawna stolica zagłębia węglowego staje się zagłębiem sztuki

Gwarne piwiarnie i knajpki zapraszają na flamandzkie dania główne: wołowinę na piwie, krwiste befsztyki, małże, krewetki. Kuchnia flamandzka nie jest zbyt wyrafinowana, ale - jak wszędzie we Francji - biesiady trwają godzinami.

Podróże kulinarne. Norwegia - ryby, baranina, nabiał i chleb

Możliwe, że pierwszy chleb w naszej strefie klimatycznej był podobny do norweskiego flatbrota

  • Norweskie podróże kulinarne: Ryby, baranina i nabiał

    Norweskie podróże kulinarne: Ryby, baranina i nabiał

    Befsztyk z wieloryba, gotowany łosoś i rybne puddingi dzieci jadają już w przedszkolach. Farikal (baranina duszona w kapuście) i dyrestek (pieczeń z renifera) to symbole kuchni tego kraju. Jagody, żurawina i grzyby uzupełniają jadłospis Norwegów od zawsze. Jako wykwintny deser

  • Florencja kuchnia - co zjeść?

    Florencja kuchnia - co zjeść?

    ) oraz potężnego befsztyka i ciężkiego wina. Florencka kuchnia jest zdrowa, obfita i oparta na produktach toskańskiej wsi. Florencja kuchnia - jedzenie po włosku Włosi kochają jeść, a florentyńczycy nie sa pod tym względem wyjątkiem. Śniadanie we

  • Świąteczna pocztówka ze Szwecji. W krainie Tomte

    - układają repertuar muzycznego teatrzyku, obsługują potężnego grilla, degustują regionalne potrawy, bawią się na dansingu i w dyskotece. Kilka jadłodajni Tomtelandu w sezonie pęka w szwach. Restauracja Rudolf serwuje befsztyki z renifera, kilka gatunków śledzi, raki i puddingi z żurawiną. Snack Bar

  • Rodos od kuchni i kafenionu

    grecką!). Królowało mięso: souvlaki (szaszłyki), arn~ psitó (pieczona baranina) i kats~ki stó fournó (koźle mięso, uważane tu za największy przysmak), małe smażone kulki z mielonego mięsa - keftedes - oraz biftékia - rodzaj befsztyku czy hamburgera. Po chwili pojawiły się jeszcze loukánika

  • Podróże kulinarne: Norwegia od kuchni. Takk for mat!

    podstawą kuchni są ryby, baranina i nabiał. Befsztyk z wieloryba, gotowany łosoś i rybne puddingi dzieci jadają od kołyski. Symbole kuchni tego kraju to farikal (baranina duszona w kapuście) i dyrestek (pieczeń z renifera). Od niepamiętnych czasów jadłospis uzupełniają borówki, miody leśne, żurawina

  • Zocalo cichnie tylko nocą - List z Oaxaki

    adresem restauracji, gdzie serwuje się najlepsze befsztyki, i najlepszego hotelu w Oaxace (dziwnym zbiegiem okoliczności kuchmistrzem jest starszy brat Carlosa, a hotel prowadzi jego ciotka). Zanim dotrzemy na miejsce, Oaxaca de Juárez objawi nam swoje kulinarne oblicze w

  • Podróże kulinarne do Wielkiej brytanii. Szkocja - haggis dla Burnsa

    greckiego jedzenia szanuje tradycje kulinarne innych narodów. W Polsce zachwyca się zalewajką i prażuchą, w Argentynie befsztykami, a w Szkocji upodobał sobie haggis. - Trzeba jeść i pić to, czym żywią się autochtoni - to jego zasada. - Wtedy naprawdę poczujemy ducha regionu i jego mieszkańców.

Z jakiego mięsa robi się tatara?

z jakiego mięsa można zrobić tatara?tatara, inaczej befsztyk tatarski, przygotowuje się z najwyższej jakości mięsa wołowego, ale są też wersje z dziczyzny np. z sarniny. Z uwagi na ew. pasożyty czy niebezpieczne bakterie nie powinno się go przygotowywać z wieprzowiny, drobiu czy mięsa dzika,Tatar

>>>befsztyk>>>???????

Cześć dziewczyny , rozpuściłam po firmie naszą dietę i o 13.00 nie można się dobić do mikrofali :crazy: (wszyscy odgrzewają befsztyki). Ale mamy spory co do tych smakołyków: -czy befsztyk robi się z mięsa mielonego czy po

Befsztyk

1Co to jest befsztyk? Z czego to sie robi? Jak ? Z jakiej ilosci? 2. Czy te poranna kawe mozna pic z mlekiem i cukrem? -- s14.bitefight.pl/c.php?uid=19230 ,,Zapomnij mnie bo wszystko co masz, to chwile wspomnien , ktore

Befsztyk ???

Szukałam, ale nie moę znależć... Jak robi sie najprostszy befsztyk? Czy jest to mięso mielone,czy w całości? Czy to to samo,c o stek? Pozdrawiam.

befsztyk

A mi sie on nigdy nie udaje, zebym niewiem jaka wolowine kupil to bedzie twardy jak podeszwa.Solę przed albo po smazeniu, i zero _podeszwa:(

Befsztyki

Darowałem sobie sos śmietanowy, bo po co zabijać smak tak pysznego mięsa? Poza tym mam dwie uwagi: - musztardą wcale nie trzeba smarować cienko (większość zostaje na patelni) - pieprz najlepiej rozgniatać przed smażeniem na patelni, nie na desce, mięso bardziej przejmie jego smak

Befsztyk polski

Zadnej prowokacyjnej metafory. Naga i krwawa doslownosc. Zgadalem sie z rodzicami o befsztykach. Ze nie tak popularne w PL, ze sie nie znaja (moi rodzice), ze nie wiedza co kupic, ze wybor w PL marny. Cos o antrykot, a dla mnie antrykot to taki sobie sredni kotlet... Wiec tu apel

Befsztyk

Najbardziej zasmuciła mnie informacja o nosorożcu jawajskim. Czasem lubię zjeść befsztyk... :-)

befsztyk!!!!!!!!!

Tak wogóle nie wiem dokąłdnie co to jest befsztyk... Jak zrobić dobry befsztyk? > > Podacie mi jakies gotowe przepisy i czy befsztyk moze być ze schabowego???

Krwisty befsztyk

Niekiedy nazywany angielskim, medium-rare, saignant. Soczysty, pachnący, z masłem o ulubionym aromacie: czosnek, zioła, trufle, oliwki, chilli itd itd Pokonałam taki na obiad i chyba dopiero jutro zgłodnieję ;) PS Ten kto we Francji zamówi bien cuit, wysmażony bez krwi, ten jest sam sobie wini