Indonezja
Indonezja położenie: Indonezja to największy na świecie archipelag ciągnący się po obydwu stronach równika, od Oceanu Indyjskiego do Pacyfiku. Tworzy go 18 tysięcy wysp, z czego aż jedna trzecia jest niezamieszkana.
Pogoda w Indonezji, kiedy jechać: Od czerwca do września jest najbardziej sucho i słonecznie na południowych i wschodnich wyspach archipelagu. Na Bali najlepiej się udać na początku lub na końcu pory suchej - w maju, wrześniu lub październiku. Wtedy jest najmniej turystów. Na Sumatrze i na Borneo deszcz pada przez cały rok, przy czym opady nieco słabną w okresie od czerwca do września. Największe deszcze padają od grudnia do marca.
Miasta, wyspy, warto zobaczyć: Świątynie na wyspie Jawa, Yogyakarta, Park Narodowy Komodo, Prambanan, Bunaken, Sumatra, Jezioro Toba, Nanggroe Aceh Darussalam, Park Narodowy Bromo-Tengger-Semeru, Bengkulu, Lombok, Gili Islands, Bali.
Warto wiedzieć: Kuchnia Indonezji jest bardzo różnorodna. Jest to wynik tradycji, religii a także warunków glebowych i klimatu. Przykładowo na wyspie Bali kuchnia jest ostra i obfitująca w przyprawy, a na Jawie jada się dania łagodne i słodkie. Podstawą kuchni indonezyjskiej są mięso, ryby, ryż i owoce morza. Charakterystyczne składniki podkreślające egzotykę indonezyjskich potraw to smażone orzeszki ziemne, delikatna pasta krewetkowa i kokosy.