moze juz ktos na ten temat pisal ale nie przypominal sobie. Co to znaczy :
barszcz kiszony ? Zawsze barszcz u nas w domu byl gotowany na burakach a
pozniej doprawiany do smaku octem lub cytryna. Czy to znaczy, ze kiszony
robi sie inaczej , jak np. kiszone ogorki? Jesli tak, to jak to sie
Ogórki, buraki kiszę ale żeby pietruszkę?
Dziś poczytałam gdzieś, że ktoś pietruszkę kisi z nacią.
Podobno to podwaja witaminę C i B.
Ciekawe.
Na plac by iść pietruchy nakupić...
Droga w tym roku jest.
Wskazana na nerki i na oczyszczenie organizmu.
Muszę o tym pomyśleć.
--
moje blogi
W wątku o czosnku ktoś wspomniał o kiszonym czosnku. Też chciałabym poznać
przepis. A poza tym co jeszcze można ukisić oprócz kapusty czy ogórków? Czy
np. paprykę? Cukinię?
POtrzebuję pomocy. Miałam kiedyś taki fajny sposób na robienie ogórków niby
kiszonych czy też marynowanych w 2-3 godziny. Przepis się zgubił, nie
pamiętam go dobrze, a chciałabym wrócić do tej prostej potrawy. Może ktoś
podpowie? Pamiętam, że długie słodkie ogórki obierało się ze skórki
Jakie sa zalety zdrowotne kiszonej kapusty i kiszonych ogorkow?
Slyszlam tylko, ze kiszone ogorki nie sa takie ciezkostrawne jak swieze.
Pozdrowienia.
Teresa
W tym roku zrobię, przsięgam. Zrobię całą masę ogórków kiszonych. W necie tego zatrzęsienie ale ja potrzebuję przepisu idealnego na ogoraski. Takiego ematkowego, czyli NAJLEPSZEGO. Poratujecie?
Ematka lubi?
Wszyscy się rzucili na kimchi a ja odkryłam niedawno ukraińskie kiszonki, przede wszystkim arbuza. Bardzo polubiliśmy. Co jeszcze warto spróbować z kiszonek?
W sprzedazy sa kapusty kwaszone, kiszone i kiszone pasteryzowane. Kapusta kiszona jest swietnym i tanim zródlem zdrowia, ale - czy "kwaszona" oznacza, ze dodano do niej octu?
Natomiast "kiszona pasteryzowana", jest chyba bezwartosciowa, bo trudno sie spodziewac aby zawarte w niej bakterie mlekowe
Kapusta kiszona to poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji, zachodzącemu po zasypaniu jej solą. W wyniku fermentacji i rozkładu cukrów przez bakterie powstaje kwas mlekowy nadający kapuście charakterystyczny kwaśny smak. Kapusta kiszona to bardzo zdrowy produkt spożywczy, ponieważ