Wszystko o:

maroko kuchnia naczynia

Miasta Marzeń 2. Casablanca i Marrakesz

Maroko - kuchnia marokańska

Maroko - kuchnia marokańska

Marokańska kuchnia wyraźnie wyróżnia się spośród kuchni krajów Maghrebu. Przez wieki podlegała ona różnorodnym wpływom. Dziś łączy więc w sobie elementy kuchni plemion berberyjskich i arabskich oraz tradycji kulinarnej Francji.

Maroko. Ciekawostki, które warto znać

Kiedy jechać do Maroka? Czego się spodziewać po mieszkańcach Maroka? Co kupić, co zjeść, czego unikać będąc w Maroku? Oto ciekawostki o kraju kolorowych targów, tętniących życiem ulic i kolorowych miast.

Kuchnia marokańska - co się je w Maroku?

Zazwyczaj Marokańczycy spożywają trzy posiłki dziennie. Głównym posiłkiem w tradycyjnej kuchni marokańskiej jest obiad, który zwykle spożywa się po zakończeniu południowej modlitwy. Poznaj charakterystyczne potrawy kuchni marokańskiej.

Czy to prawda, że do kuchni pięciu przemian są potrzebne specjalne naczynia?

Jakie właściwości ma olejek arganowy?

Niedawno spotkałam się z takim olejkiem. Wcześniej myślałam, że to jakiś smak i dodatek w kuchni, ale widziałam, ze można używać go jako kosmetyk. Do czego można go faktycznie używać? Czy ktoś korzystał?Olej arganowy nazywany również "złotem Maroka" jest obecnie jednym z najczęściej stosowanych

Zjeść Maroko

zmienia smak potrawy, bo to właśnie ten cały kmin decyduje o charakterystycznym marokańskim smaku. jest rownież bardzo popularny w kuchni indyjskiej i meksykańskej, a mozna go obecnie kupic nie tylko w sklepach z azjatycką zywnoscią, ale także w supermarketach (firma kotanyi bodajże) a bardzo fajne

Re: Tagine wołowy z ras el hanout

mniam. tadżine to jedno z moich ulubionych dań. tylko ja zapiekam w piekarniku, w takim specjalnym naczyniu. pochwalę się - kupilam za grosze w Maroku i udało mi się przewieźć w całości naczynia - 2 małe i jedno na 3 osoby. lubię kuchnie marokańską, a tażine ma pewną zaletę, wcale nei trzeba

Gorąca kuchnia Berberów

Podróżowanie po Maroku to prawdziwa przyjemność: niebywałe krajobrazy (od oceanu, przez góry o przedziwnych formacjach geologicznych, po pustynię), niezwykłe miasta ze starożytnymi dzielnicami-targami, rzymskie ruiny, barwne rzemiosło, transowa muzyka no i wspaniała kuchnia. Pełno w niej

Re: Cesarskie Miasta Exim Tours czy Rainbow Tours

glinianych naczyniach, kazdy dosatje swojego lub, jesli jest duzy na spółę, do tego ich chlebek. Najlepsze jak dla mnei ;) trzeb zjesc, niby kazdy tadzin a zawsze inny! z różnym mięsem, różne warzywa, może byc rybny, sa pyszne sardynki, moga byc kilki mięsne kulki ruybne w sosie, dodatek migdałów, ozrechów

Re: Tagine - pyszne i idealne na chłodne dni!!

Zgłaszam sie jako entuzjastka tagine. Jadłam je w Maroku, w Dzielnicy Łacińskiej w knajpkach arabskich w Paryżu i uwielbiam gotować w polską zimę. Mimo mojego uwielbienia dla tadżin nie przyszłoby mi do głowy kupować specjalnego naczynia, mimo,że wiem że nazwa potrawy pochodzi właśnie od

Re: Tagine-pytanie

jak nalezy. Gotowanie w tajine i w piecyku to tak jak wlozyc do piecyka szybkowar. Oczywiscie mozna ale to NIE JEST TO. Przygotowanie potraw to nie tylko gotowanie ale tez „obrzed”. Dodatkowo, jesli stosujemy naczynia nieco egzotyczne, te, rzadza sie wlasnymi prawami i nie nalezy

Re: Wakacyjnie kocio

mogły liczyć na resztki ze straganów, kuchni, czy z czyszczenia ryb. Bardzo często stało też gdzieś naczynie z wodą, a w strasznie ubogiej medynie w Fezie widziałam prawdziwy domek z drzwiami, oknami, balkonami :) dla kocich maluszków. Dokarmiałam, głaskałam po tych żebrach i ... strasznie tęskniłam za

53- Jazda bez trzymanki

szafka kuchenna z suszarką i ciężkimi naczyniami. Dlatego zrobił się straszny hałas. Na podłodze w kuchni pełno potłuczonych kawałków talerzy, kubków i filiżanek. Straciłam moją ulubioną białą miseczkę, szklaneczkę z Maroka , ale dzielnie podtrzymywałam zwisającą na jednym haczyku szafkę. Mały w tym

Re: Tagine-pytanie

jarmarkach turystycznych bardziej jako naczynie dekoracyjne niz uzytkowe. Stad, bardzo czesto jest to lakier zamiast glazury ceramicznej. Mozna to sprawdzic pocierajac „glazure” na brzegu naczynia kilkoma rodzajami rozpuszczalnika. Jesli sie nie zmywa (nie pozostawiajac minimalnego

Pastilla

godzinami w necie i opanuję warzenie owsianki w realu". Plus 2-3 bezwstydne żarłoczki, które tu jeszcze zaglądają i pożrą wszystko. ;o))) Pastilla chyba jeszcze bardziej niż tażyny i kuksusy wyraża ogólny charakter kuchni Maroko: wielowiekową tradycję obrotu przyprawami, słabość do słodkiego