Wszystko o:

kiszenia

Sylwia Borowska

Podlasie przeżywa renesans. Odkryliśmy tam wyjątkowe miejsca. Oto wiejski slow food w najlepszym wydaniu

Podlasie przeżywa renesans. Odkryliśmy tam wyjątkowe miejsca. Oto wiejski slow food w najlepszym wydaniu

Nie wystarczy kupić działkę na Podlasiu, trzeba mieć jeszcze pomysł. Odkryliśmy miejsca, w których króluje slow food. Nadbużański Dom promuje wegetarianizm w królestwie kiełbasy, a Latosowo uczy, jak jeść, a nawet kisić niemal wszystko zebrane z pola i łąki. Posłuchajcie opowieści ich gospodarzy.

Kluki

Wpadnijcie tu w niedzielę 19 września. Będzie chleb prosto z pieca, zupa śliwkowa i brukwiowa, będą orać, młócić, kisić kapustę. Na pożegnanie lata

Gdzie wyjechać na wakacje w 2022 roku? Chorwacja to idealne miejsce dla miłośników plaż i dobrej kuchni

Chorwacja, podobnie jak w poprzednich latach, będzie idealnym miejscem na wakacje 2022. Malownicze plaże, urokliwe miasteczka, krystaliczna woda i niesamowite widoki, rozciągające się wzdłuż całego wybrzeża, to zaledwie kropla w morzu zalet tego pięknego kraju. Sprawdź, jakie atrakcje na czekają w Chorwacji i które plaże są tam najpiękniejsze.

  • Kamień Pomorski. Tandetne pamiątki i budki z goframi jedna na drugiej. Tutaj tego nie ma. A miasto od morza dzieli tylko kilka kilometrów
  • "Podlaśko". Odkrywamy zakamarki Podlasia i Suwalszczyzny

    "Podlaśko". Odkrywamy zakamarki Podlasia i Suwalszczyzny

    się wypieku chleba czy kiszenia kapusty i w pewnym momencie ściągnąć buty i udeptywać ją w drewnianej beczce. W restauracji zaś Kwestia Czasu w Białymstoku spróbować roślinnych, podlaskich dań. Wprowadziła je do menu szefowa kuchni Anna Drelichowska, która sięga do przepisów pradawnych Słowian. &ndash

  • Przemyśl. Miasto Szwejka, fortów i fajek. "Zgubcie się w plątaninie uliczek"
  • Łotwa, kuchnia łotewska. Prosto i smacznie

    Łotwa, kuchnia łotewska. Prosto i smacznie

    - grzybów, pomidorów, marchwi i kapusty. Dużym wzięciem cieszą się także kiszonki, w o wiele szerszym wyborze niż w Polsce - m.in. kiszone pomidory, kiszona cebula, kiszona marchew, a nawet kiszona czeremcha! Łotwa kuchnia łotewska. Chleb, zupy i zupa z chleba

  • Rekordowa kwaśnica

    Żywiec zaprasza na IV Festiwal Kwaśnicy (17-19 sierpnia). Górale zamierzają pobić Rekord Guinnessa i ugotować 11 tys. litrów tej pysznej zupy. Kwaśnicę, w odróżnieniu od kapuśniaku, robi się tylko z kiszonej kapusty i peklowanego mięsa. Ostatniego dnia uczestnicy festiwalu będą

  • Kuchnia polska. Dania zaskakujące obcokrajowców

    Kuchnia polska. Dania zaskakujące obcokrajowców

    Daniem polskim, które wywołuje sprzeczne emocje wśród obcokrajowców jest z pewnością bigos - najpopularniejsza polska potrawa. Obcokrajowcy dziwią się, jak można jeść kiszoną, czyli zepsutą ich zdaniem kapustę. Cudzoziemców odstrasza ponadto wygląd bigosu i jego intensywny zapach. Ponieważ

  • Kuchnia polska. Dania zaskakujące obcokrajowców

    Kuchnia polska. Dania zaskakujące obcokrajowców

    Daniem polskim, które wywołuje sprzeczne emocje wśród obcokrajowców jest z pewnością bigos - najpopularniejsza polska potrawa. Obcokrajowcy dziwią się, jak można jeść kiszoną, czyli zepsutą ich zdaniem kapustę. Cudzoziemców odstrasza ponadto wygląd bigosu i jego intensywny zapach. Ponieważ

Czy ogórki można kisić w plastikowej butelce?

Mam takie pytanie: dostałem ostatnio od znajomego ogórki w plastikowej butli. Sama zalewa zrobiona jest doskonale: woda oligoceńska, chrzan, liście wiśni i dębu, gorczyca, ale mam wątpliwości co do kiszenia w plastiku...Można ale nikt nie zna odpowiedzi na pytanie jak bardzo plastik reaguje w

Czy czerwony barszcz kiszony można zrobić z tradycyjnego świątecznego barszczu?

Chodzi mi o taki kiszony barszcz, który można potem pić na zimno. Dziękuję za odpowiedź.Najpierw kisi się barszcz czyli zalewa surowe buraki wodą, dodaje czosnek, kawałek suchego chleba na zakwasie, ja wrzucam jeszcze inne warzywa korzeniowe i przyprawy - po kilku dniach całość się ukisi i taki

Jak zrobić ogórki kiszone z musztardą i miodem?

Szukam przepisu.Witam, mam przepis na naprawdę bardzo dobre ogórki z musztardą i cukrem, sądzę jednak, że bez problemu możńa cukier zamienić na miód, proszę tylko probować zalewę i dopasować jej smak pod swoje kubki smakowe;) http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/08/ogorki-z-musztarda.h

Dlaczego ogórki nie chcą się ukisić?

producenta dostały za dużą dawkę azotu w nawozie.,przyczyną może być jeszcze temperatura otoczenia - gdy w pomieszczeniu jest chłodno proces kiszenia zachodzi wolniej więc radzę poczekać jeszcze trochę, może ruszą. Z mojego doświadczenia wynika, że kiszone wolniej a dłużej są smaczniejsze

Jakie są najbardziej znane regionalne potrawy wigilijne?

Czy coś z kuchni regionalnych robicie na święta?w dzisiejszych czasach to się chyba wszystko trochę miesza.... Na Mazowszu podaje się kluski z makiem i bakaliami, barszcz grzybowy z kwasem z kiszonej kapusty i rwaki - to takie kluseczki ziemniaczane. Na Śląsku jest moczka, makówki... Na Podlasiu

barszcz kiszony - nie kiszony ???

moze juz ktos na ten temat pisal ale nie przypominal sobie. Co to znaczy : barszcz kiszony ? Zawsze barszcz u nas w domu byl gotowany na burakach a pozniej doprawiany do smaku octem lub cytryna. Czy to znaczy, ze kiszony robi sie inaczej , jak np. kiszone ogorki? Jesli tak, to jak to sie

Kiszenie

Ogórki, buraki kiszę ale żeby pietruszkę? Dziś poczytałam gdzieś, że ktoś pietruszkę kisi z nacią. Podobno to podwaja witaminę C i B. Ciekawe. Na plac by iść pietruchy nakupić... Droga w tym roku jest. Wskazana na nerki i na oczyszczenie organizmu. Muszę o tym pomyśleć. -- moje blogi

Kiszenie

W wątku o czosnku ktoś wspomniał o kiszonym czosnku. Też chciałabym poznać przepis. A poza tym co jeszcze można ukisić oprócz kapusty czy ogórków? Czy np. paprykę? Cukinię?

"Kiszone" ogórki bez kiszenia

POtrzebuję pomocy. Miałam kiedyś taki fajny sposób na robienie ogórków niby kiszonych czy też marynowanych w 2-3 godziny. Przepis się zgubił, nie pamiętam go dobrze, a chciałabym wrócić do tej prostej potrawy. Może ktoś podpowie? Pamiętam, że długie słodkie ogórki obierało się ze skórki

Kiszona kapusta i kiszone ogorki

Jakie sa zalety zdrowotne kiszonej kapusty i kiszonych ogorkow? Slyszlam tylko, ze kiszone ogorki nie sa takie ciezkostrawne jak swieze. Pozdrowienia. Teresa

Kapusta kiszona

Kupowaną w sklepach, czym doprawiacie? Ja pierwszą przyprawą, którą dodaję, jest kminek. Następnie, ostra papryka lub pieprz. Czasami idzie posiekana cebula. Dla ubogacenia dodaję czerwonego buraczka startego na najmniejszych oczkach. Czy coś jeszcze? Jakieś pomysły?

Kiszenie kapusty

moim garnku rzymskim, w których kisiłam już wielokrotnie z sukcesem ogórki. Tylko wbrew temu co opisują internety moja kapusta puściła bardzo mało soku. Niby do kiszenia kpausta ma być nim pokryta, u mnie dziś po ponowym ugniataniu ręką/tłuczkiem tego soku ciągle jest tylko ciut na dnie. Co robię źle

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona to poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji, zachodzącemu po zasypaniu jej solą. W wyniku fermentacji i rozkładu cukrów przez bakterie powstaje kwas mlekowy nadający kapuście charakterystyczny kwaśny smak. Kapusta kiszona to bardzo zdrowy produkt spożywczy, ponieważ

Kapusty kiszone

W sprzedazy sa kapusty kwaszone, kiszone i kiszone pasteryzowane. Kapusta kiszona jest swietnym i tanim zródlem zdrowia, ale - czy "kwaszona" oznacza, ze dodano do niej octu? Natomiast "kiszona pasteryzowana", jest chyba bezwartosciowa, bo trudno sie spodziewac aby zawarte w niej bakterie mlekowe