moze juz ktos na ten temat pisal ale nie przypominal sobie. Co to znaczy :
barszcz kiszony ? Zawsze barszcz u nas w domu byl gotowany na burakach a
pozniej doprawiany do smaku octem lub cytryna. Czy to znaczy, ze kiszony
robi sie inaczej , jak np. kiszone ogorki? Jesli tak, to jak to sie
Ogórki, buraki kiszę ale żeby pietruszkę?
Dziś poczytałam gdzieś, że ktoś pietruszkę kisi z nacią.
Podobno to podwaja witaminę C i B.
Ciekawe.
Na plac by iść pietruchy nakupić...
Droga w tym roku jest.
Wskazana na nerki i na oczyszczenie organizmu.
Muszę o tym pomyśleć.
--
moje blogi
W wątku o czosnku ktoś wspomniał o kiszonym czosnku. Też chciałabym poznać
przepis. A poza tym co jeszcze można ukisić oprócz kapusty czy ogórków? Czy
np. paprykę? Cukinię?
POtrzebuję pomocy. Miałam kiedyś taki fajny sposób na robienie ogórków niby
kiszonych czy też marynowanych w 2-3 godziny. Przepis się zgubił, nie
pamiętam go dobrze, a chciałabym wrócić do tej prostej potrawy. Może ktoś
podpowie? Pamiętam, że długie słodkie ogórki obierało się ze skórki
Jakie sa zalety zdrowotne kiszonej kapusty i kiszonych ogorkow?
Slyszlam tylko, ze kiszone ogorki nie sa takie ciezkostrawne jak swieze.
Pozdrowienia.
Teresa
Kupowaną w sklepach, czym doprawiacie?
Ja pierwszą przyprawą, którą dodaję, jest kminek. Następnie, ostra papryka lub pieprz. Czasami idzie posiekana cebula. Dla ubogacenia dodaję czerwonego buraczka startego na najmniejszych oczkach. Czy coś jeszcze? Jakieś pomysły?
moim garnku rzymskim, w których kisiłam już wielokrotnie z sukcesem ogórki. Tylko wbrew temu co opisują internety moja kapusta puściła bardzo mało soku. Niby do kiszenia kpausta ma być nim pokryta, u mnie dziś po ponowym ugniataniu ręką/tłuczkiem tego soku ciągle jest tylko ciut na dnie. Co robię źle
Kapusta kiszona to poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji, zachodzącemu po zasypaniu jej solą. W wyniku fermentacji i rozkładu cukrów przez bakterie powstaje kwas mlekowy nadający kapuście charakterystyczny kwaśny smak. Kapusta kiszona to bardzo zdrowy produkt spożywczy, ponieważ
W sprzedazy sa kapusty kwaszone, kiszone i kiszone pasteryzowane. Kapusta kiszona jest swietnym i tanim zródlem zdrowia, ale - czy "kwaszona" oznacza, ze dodano do niej octu?
Natomiast "kiszona pasteryzowana", jest chyba bezwartosciowa, bo trudno sie spodziewac aby zawarte w niej bakterie mlekowe